Hogyan kezdjük neki a Paleo táplálkozásnak…

Cikk/Naturalfoods Blog

Hogyan kezdjük neki a Paleo táplálkozásnak…

PALEO TERMÉKEK, PALEOLIT TERMÉKEK

Valószínűleg sokan hallottatok már a paleolit, paleo táplálkozásról, hiszen napjainkban egyre többször találkozhatunk vele, gyakran lehet olvasni róla.

A paleo, paleolit szemlélet szerint a civilizációs betegségek, például az elhízás, szív- és érrendszeri betegségek, autoimmun betegségek,reflux, oka a nyugati táplálkozás, a mozgásszegény életmód és a D-vitamin hiány.

Szendi Gábor: Paleolit táplálkozás kezdőknek című könyvében lépésről lépésre megmutatja, hogy az emberi szervezet hogyan alkalmazkodott a ma paleo, paleolit táplálkozásnak  nevezett étrendhez, és rávilágít arra, hogy a nyugati táplálkozás mely elemei felelősek a civilizációs betegségek kialakulásáért.

A természeti népeknél nem fordulnak elő ezek a betegségek, mert nem fogyasztanak gabonát, hüvelyeseket, tejtermékeket, és finomított szénhidrátokat.

Ha egészségünk megőrzése érdekében, vagy visszanyerése okán a paleolit táplálkozás, paleo diéta mellet döntünk, akkor a következő tápanyagokat ki kell hagynunk étrendünkből:

  • gabonafélék,
  • burgonya,
  • tej és tejtermékek,
  • Hüvelyesek
  • kukorica,
  • rizs,

A gabonával több táplálkozási probléma is van:

  • Finomított szénhidrátot állítanak elő belőle, ami a civilizációs betegségek fő oka. A keményítő mellett tartalmaz glutént, ópiátokat, lektint…

Glutén és gyorsan felszívódó szénhidrátok

A glutén csak a gabonafélékben található fehérje, amelyet az emberi szervezet nem képes megfelelően feldolgozni. Az ember évmilliókig nem fogyasztott gabonát.

A glutén egy fehérjekomplex, ami megtalálható a búzában, árpában, rozsban.

A glutént tartalmazó gabonák és lisztek a tápanyag felszívódását gátló anyagokat tartalmaznak és károsítják a bélfalakat. Nagy eséllyel káros autoimmun választ provokálnak azzal, hogy idegen fehérjék jutnak a véráramba a bélfalon keresztül.

A glutén érzékenységet okozó gének, bármikor, életünk bármely szakaszában aktiválódhatnak.

Nem a zsírok, hanem a gyorsan felszívódó finomított szénhidrátok (magas glikémiás index) okozzák a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát, mivel nagy megterhelést jelentenek a hasnyálmirigy számára.

Kerülendő gabonafélék: Búza, kukorica, rizs, rozs, árpa …

Milyen PALEO TERMÉKET fogyasszunk a gabona helyettesítésére PALEO TÁPLÁLKOZÁS esetén?

Paleo lisztek, paleolit lisztkeverékek:

  • Paleo Lenmagliszt,
  • Paleo Kókuszliszt,
  • Paleolit útifűmaghéj liszt,
  • Szafi Fitt Paleo Süteményliszt és Sütőliszt (Csak folyadékot kell hozzáadni!)
  • Paleo Szezámliszt,
  • Paleo Mandulaliszt,
  • Paleo Gesztenyeliszt,
  • Paleolit mákliszt,
  • Paleo Amarántliszt,
  • Paleo Törökmogyoró liszt,
  • Paleo Nyílgyökér liszt

A paleo lisztek, és paleolit lisztkeverékek használhatók gluténmentes étrendben, lisztérzékenyek is fogyaszthatják őket. Használhatók a paleo táplálkozást követők számára.

A burgonya rengeteg szénhidrátot tartalmaz

Mivel a burgonya glikémiás indexe a legmagasabb a szénhidrátok közül, ezért nagyban segíti a szív- és érrendszeri betegségek, cukorbetegség, metabolikus szindróma, rák kialakulását.

 

Mit fogyasszunk a PALEO TÁPLÁLKOZÁS esetén keményítőtartalmú burgonyafélék helyett?

  • pl. articsóka, spárga, karfiol, brokkoli, kelbimbó, kelkáposzta, padlizsán….

A tej és tejtermékek tiltólistásak a Paleo étrendben

Felnőtt korra a tejcukor lebontásához szükséges enzim, a laktóz lebontó enzim inaktiválódik.  A tej az egyik leggyakoribb táplálék ami allergiát válthat ki. Rendszeres fogyasztása fokozza az inzulinrezisztenciát, azaz súlyosbítja a metabolikus szindrómát. Egy országban annál gyakrabban fellelhető az I-es típusú cukorbetegség előfordulása, minél több tejet fogyasztanak.

Mit fogyasszunk a TEJ és TEJTERMÉKEK helyett a PALEO TÁPLÁLKOZÁS során?

Paleo, paleolit tejtermék helyettesítők:

  • Kókusztej,
  • Kókuszkrém,
  • Kókusztejpor,
  • TOTU tojástúró,
  • növényi termékek tej helyettesítésére
  • Cocomas kókuszvíz

Paleolit táplálkozás esetén a tejtermékek fogyasztása kerülendő.

A tej helyettesítő növényi termékeket otthon is elkészíthetjük magunknak, a  Növényi tej készítővel palaeo, paleolit alapanyagokból.

A cukor tilos a Paleo diétában

A finomított cukor fogyasztása, a cukor gyors felszívódásával jár. A nagy mennyiségű cukor túlstimulálja a hasnyálmirigy működését, így hirtelen megnő az inzulin termelése.

Mit használjunk a CUKOR HELYETTESÍTÉSÉRE a PALEO ÉTREND követése esetén?

A paleolit táplálkozás során a finomított cukrok használata sem megengedett.

Ezért természetes édesítőket használhatunk a paleo diétához, paleolit táplálkozáshoz.

Paleo, paleolit cukorhelyettesítők:

  • Eritrit,
  • Xilit,
  • Bio Agavé szirup,
  • Bio Datolya szirup,
  • Dia-Wellness Cukorhelyettesítő 1:4

Zsírok, olajok a Paleo diétában

A koleszterinteória óriási tévedés, hiszen a koleszterin nem oka a szív- és érrendszeri megbetegedéseknek, és az infarktusnak.

Megfigyelések, statisztikák alapján minél több növényi olajat, transzzsírt fogyasztunk, annál nagyobb a kockázata a szív- és érrendszeri megbetegedéseknek.

A növényi olajok hő hatására lebomlanak és mérgező anyagok szabadulnak fel.

Mit használjuk a ZSÍROK, OLAJOK HELYETTESÍTÉSÉRE a PALEO TÁPLÁLKOZÁS esetén?

Paleo olajok, Paleolit olajok

  • Paleo Kókuszolaj,
  • Paleo Szezámolaj,
  • Paleo Lenmagolaj,
  • Paleo Mandulaolaj,
  • Paleo Mákolaj,
  • Paleo Ligetszépeolaj,
  • Paleo salátaolaj,
  • Paleo Dió olaj,
  • Paleo olaj,
  • Paleo Avokádó olaj,

Paleolit táplálkozás során a növényi zsírok, olajok fogyasztása, felhasználása kerülendő. Ezek helyettesítésére kiválóan alkalmasak a Paleolit zsírok, paleo olajok.

A cikk Szendi Gábor: Paleolit táplálkozás kezdőknek és Szendi Gábor – Mezei Elmira: Paleolit szakácskönyv című könyvének felhasználásával született.

www.tenyek-tevhitek.hu

 

0 az ötből

Nokedli lisztkeverék – 1000g

1548 Ft

Nokedli

Mentes chef nokedli lisztkeverék élelmi rostokban gazdag.

Segítségével gyorsan, és könnyen készíthető nokedli úgy, hogy sem tejet, sem tojást nem kell hozzá adni, ezért a vegánok étrendjébe is beilleszthető..

A termékeinkhez nem használunk állati eredetű termékeket!

Gluténmentes, tejmentes, tojásmentes, szójamentes, kukoricamentes, burgonyamentes, rizsmentes könnyű tésztájú ízletes nokedli a végeredmény.

Származási hely: Mo

5 az ötből

Nokedli lisztkeverék – 500g

832 Ft

Nokedli

Mentes chef nokedli lisztkeverék élelmi rostokban gazdag.

Segítségével gyorsan, és könnyen készíthető nokedli úgy, hogy sem tejet, sem tojást nem kell hozzá adni, ezért a vegánok étrendjébe is beilleszthető..

A termékeinkhez nem használunk állati eredetű termékeket!

Gluténmentes, tejmentes, tojásmentes, szójamentes, kukoricamentes, burgonyamentes, rizsmentes könnyű tésztájú ízletes nokedli a végeredmény.

Származási hely: Mo

0 az ötből

Nyílgyökérliszt 250g

813 Ft

A nyílgyökérliszt egy íztelen, fehér színű, porállagú (hintőpor jellegű) alapanyag.

A nyílgyökérliszt hasonlóan működik, mint a kukoricakeményítő, kiválóan alkalmas szószok, mártások, főzelékek, levesek, pudingok sűrítésére. (Két teáskanál nyílgyökérliszt felel megy egy evőkanál kukoricakeményítőnek).

A nyílgyökérliszt továbbá kiválóan alkalmas a búzaliszt helyettesítésére is, így nagyon finom paleo kenyerek, pékáruk, kekszek, muffinok készíthetőek a nyílgyökér lisztből. (kb. 1 teásknál nyílgyökér liszt = 1 evőkanál búzaliszttel)

A nyílgyökérliszt tűri a savas összetevőket, mint például almaecet, citromlé, ellenben a tápióka keményítővel. Ezért bizonyos gyümölcsös szószok, zselék, mártások készítésére alkalmatlan a tápióka keményítő.

A nyílgyökérlisztből készült paleo kenyerek, pékáruk, sütemények lefagyaszthatóak, ellenben a tápióka keményítővel, aminek fagyasztás után megváltozik az állaga.

English EN German DE Hungarian HU Romanian RO Serbian SR Slovak SK