Mire jó a szódabikarbóna?

Cikk/Naturalfoods Blog

Mire jó a szódabikarbóna?

A szódabikarbónát évtizedekkel ezelőtt előszeretettel használták fertőtlenítésre, szagtalanításra és még egészségi problémák esetén is bevetették. A gyógyszeripar és a vegyi tisztítószerek elterjedésével azonban teljességgel háttérbe szorult. Az utóbbi években, a környezettudatos emberek körében azonban újra reneszánszát éli ez az egyszerű, de nagyszerű, sokoldalúan felhasználható anyag. Hat tipp, hogy mire használhatjuk a szódabikarbónát:

1. Lefolyótisztítás:

A boltokban kapható lefolyótisztítók általában durva, maró hatású vegyi anyagok, ám mi ezeket könnyen mellőzhetjük! Megelőzésképpen érdemes heti egyszer néhány evőkanál szódabikarbónát beleszórni a lefolyóba, majd egy kevés 20%-os ecetet ráönteni. A két anyag kémiai reakcióba lép egymással, és az erőteljes pezsgés feloldja a lerakódásokat, ráadásul remekül fertőtlenít és szagtalanít is. Dugulás esetén akár 5-10 dkg szódabikarbónára, és több ecetre is szükség lehet.

2. Takarítás:

A szódabikarbónát az egész lakásban felhasználhatjuk a makacsabb lerakódások eltávolítására. Egy nedves szivacsra szórjunk belőle egy keveset, és dörzsöljük át vele a csempéket, konyhapultot, vagy a fürdőkádban megtapadt szennyeződéseket. Makacs kosz és elszíneződés esetén érdemes negyed órás hatóidővel érdemes számolni.

3. Gyomorsav közömbösítés:

A szódabikarbónát régen előszeretettel használták a túlzott gyomorsavképződés csökkentésére. Mi is kipróbálhatjuk, de fontos, hogy refluxos tüneteinket mindenképpen vizsgáltassuk ki orvossal! A szódabikarbóna enyhítheti a gyomor túlzott savasságát, és csökkentheti a puffadást.

4. Sütés:

Sütemények, péksütemények készítéséhez is felhasználhatjuk a szódabikarbónát. Omlósabbá, puhábbá teszi a tésztát, kissé meg is emeli, így a sütőport ki is válthatjuk vele.

5. Rovarcsípés:

Akit csípett már meg méh, vagy darázs, az tudja, hogy mennyire tud fájni mindez. Amennyiben allergiás reakciók jelentkeznének, akkor azonnal hívjunk mentőt, ám ha „csak” a fájdalom jelentkezik tünetként, akkor azt megpróbálhatjuk szódabikarbónával is csillapítani. Ehhez keverjünk össze néhány evőkanál szódabikarbónát egy kevés vízzel, majd a pasztát kenjük rá a csípésre.

6. Főzés:

Amennyiben a zöldségek főzővizébe teszünk egy kis szódabikarbónát, akkor lágyabbak, puhábbak lesznek anélkül, hogy túl sok ideig főznénk őket, tehát vitamin és ásványi anyag tartalmuk magasabb marad.

Szódabikarbóna

Étkezési szódabikarbóna – 1000g

508 Ft

Étkezési szódabikarbóna

A szódabikarbóna egy sokol­dalúan felhasználható kony­hai alapanyag. Sütemények, tészták készítésekor a sütőport helyettesíthetjük vele, így a tészta könnyű lesz, szépen, egyenletesen emelkedik meg. A sütésen kívül használhatjuk továbbá a konyhai és egyéb fe­lületek tisztítására és a penész eltávolítására is.

Minőségét korlátlan ideig meg­őrzi

Kisgyermekek elől elzárva tar­tandó.

Származási hely: EU

Vélemények

Még nincsenek értékelések.

„Étkezési szódabikarbóna – 1000g” értékelése elsőként

English EN German DE Hungarian HU Romanian RO Serbian SR Slovak SK